Palócleves
Hozzávalók egy jó nagy családi lakomához:
Legnagyobb leveses lábos!
1/2 kg hús, (sertéscomb, vagy lapocka, marhahús, csirke, vagy pulykamell)
125g kolozsvári, bacon, vagy füstölt nyúlja
1 kisebb szál lángolt kolbász
ZÖLDSÉGEK:
1/2 kg krumpli,
1/2 kg zöldbab friss vagy mirelit,
3 sárgarépa,
3 zöldség,
1/2 zellergumó,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 nagy evőkanál zsír,
Rántáshoz:
2 evőkanál liszt,
Egy nagy csokor petrezselyem apróra vágva, (minél több, annál jobb!)
4-5 gerezd fokhagyma,
FŰSZEREK, a lelke mindennek:
1 evőkanál pirospaprika,
2 mokkáskanál őrölt kömény,
1 mokkáskanál őrölt bors,
2 evőkanál morzsolt majoranna,
4 nagy, vagy 5 kisebb babérlevél,
kb. egy kanálnyi kapor apróra vágva, (szárított kaporból legalább 1 evőkanállal)
és kb. 1,5 dl tejföl a legvégén.
ELKÉSZÍTÉS:
Felolvasztom a zsírt a leveses lábosban, rádobom az apróra vágott hagymát, elkezdem pirítani. Mikor a lakás illatát belengi a hagyma... (Nem is értem mért nincs ilyen illatú légfrissítő :D ) akkor rádobom a kolozsvárit. Összepirítom őket, párolom. Utána rádobom a lángolt kolbászt, hogy kiengedje a zsírját.
Ha szépen összerottyantak, mehetnek rá a fűszerek. Só, paprika, majoránna, babérlevél, kömény, kapor, bors... Összekeverem őket, és olyan kis lével felengedem, minthe pörköltet csinálnék. Fedőt rá, és hagyom 30 precet rotyogni.
A húsnak 1 óra kellene hogy megföljön, így most a 30 perccel félkészre főzzük.
Utána mehetnek bele a zöldségek, a krumpli és a bab kivételével. Először ne tegyünk még rá vizet, hagyd, hogy abba a jó pörköltes kulimászban összeföljenek az ízek, mint egy jó raguban. Hagyd így egy olyan 5-8 percig. Utána mehet rá víz, engedd fel úgy hogy ellepje, sőt legyen most már víz rajta annyi, hogy beleférjen még a krumpli és a bab is.
Most a zöldségekkel főzzük tovább a husit. Én sertéssel szeretem, mint írtam, ennek 1 óra kell. De ha csirkével csinálod, az sokkal hamarabb megföl! Ez csak akkor lehet fontos, hogy milyen ütemben rakod bele a többi hozzávalót. Ezzel a több lépcsős megoldással, gyakorlatilag a végére egyszerre fog elkészülni, megfőni minden :)
Szóval, beletettük a zöldségeket, hagytuk a kulimászban 8 percet, és most felengedtük, hagyjuk felforrni és így főzzük a levest forrástól kb 12 percig. Itt mehet bele a krumpli... főzük tovább 10 percet, majd mehet bele a bab.
A babbal minden a helyére került, főzzük még további 15 percet és kész is :)
Mondanám, hogy kóstolgasd. DE én, (anyád) se kóstolgatta, amíg nem főtt meg a hús rendesen... én ugyan bele nem nyalok.
És akkor jöhet a rántás: Én akkor rántom ha tuti elfogy a hétvégén a leves, mert ha nem ettől és a tejföltől hamarabb meg fog romlani. Ha nem rántod, akkor a babbal egyszerre, mehet bele a petrezselyem és a zellerzöldje is.
Egy kis lábasban olajat hevítünk, beleteszünk 2 evőkanál lisztet, folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk, majd beletesszük az apróra vágott petrezselymet. Alaposan elkevergetve összepirítjuk, és beleöntjük a lobogó, forró levesbe. Légy óvatos, sisteregni fog, és csapkodhat.
A legvégén vagy belekeverjük a tejfölt, vagy nem :) mehet az asztalra is és mindenki annyit szed amennyit szeretne!
A leves alapját innen merítettem:http://www.alliteracio.eoldal.hu/cikkek/receptek/a-legfinomabb-palocleves----recept-reszletes-leirassal--lepesrol-lepesre--sok-fotoval-.html
És turbóztam fel a mi családunk szája ízére :)
Tápanyagtartalom, rántás és tejföl nélkül: 100g levesben, feltéve, hogy mindenből annyi került a tányérra amennyi :), nah megközelítőleg: 85 kcal
Fehérje: 5g
Szénhidrát: 4g
Zsír: 6g