Palócleves

Hozzávalók egy jó nagy családi lakomához:

Legnagyobb leveses lábos!

1/2 kg hús, (sertéscomb, vagy lapocka, marhahús, csirke, vagy pulykamell)

125g kolozsvári, bacon, vagy füstölt nyúlja

1 kisebb szál lángolt kolbász

ZÖLDSÉGEK:

1/2 kg krumpli,

1/2 kg zöldbab friss vagy mirelit,

3 sárgarépa, 

3 zöldség,

1/2 zellergumó,

1 nagy fej vöröshagyma,

1 nagy evőkanál zsír,

Rántáshoz:

2 evőkanál liszt,

Egy nagy csokor petrezselyem apróra vágva, (minél több, annál jobb!)

4-5 gerezd fokhagyma,

FŰSZEREK, a lelke mindennek:

1 evőkanál pirospaprika,

2 mokkáskanál őrölt kömény,

1 mokkáskanál őrölt bors,

2 evőkanál morzsolt majoranna,

4 nagy, vagy 5 kisebb babérlevél,

kb. egy kanálnyi kapor apróra vágva, (szárított kaporból legalább 1 evőkanállal)

és kb. 1,5 dl tejföl a legvégén.

ELKÉSZÍTÉS:

Felolvasztom a zsírt a leveses lábosban, rádobom az apróra vágott hagymát, elkezdem pirítani. Mikor a lakás illatát belengi a hagyma... (Nem is értem mért nincs ilyen illatú légfrissítő :D ) akkor rádobom a kolozsvárit. Összepirítom őket, párolom. Utána rádobom a lángolt kolbászt, hogy kiengedje a zsírját.

Ha szépen összerottyantak, mehetnek rá a fűszerek. Só, paprika, majoránna, babérlevél, kömény, kapor, bors... Összekeverem őket, és olyan kis lével felengedem, minthe pörköltet csinálnék. Fedőt rá, és hagyom 30 precet rotyogni.

A húsnak 1 óra kellene hogy megföljön, így most a 30 perccel félkészre főzzük.

Utána mehetnek bele a zöldségek, a krumpli és a bab kivételével. Először ne tegyünk még rá vizet, hagyd, hogy abba a jó pörköltes kulimászban összeföljenek az ízek, mint egy jó raguban. Hagyd így egy olyan 5-8 percig. Utána mehet rá víz, engedd fel úgy hogy ellepje, sőt legyen most már víz rajta annyi, hogy beleférjen még a krumpli és a bab is.

Most a zöldségekkel főzzük tovább a husit. Én sertéssel szeretem, mint írtam, ennek 1 óra kell. De ha csirkével csinálod, az sokkal hamarabb megföl! Ez csak akkor lehet fontos, hogy milyen ütemben rakod bele a többi hozzávalót. Ezzel a több lépcsős megoldással, gyakorlatilag a végére egyszerre fog elkészülni, megfőni minden :)

Szóval, beletettük a zöldségeket, hagytuk a kulimászban 8 percet, és most felengedtük, hagyjuk felforrni és így főzzük a levest forrástól kb 12 percig. Itt mehet bele a krumpli... főzük tovább 10 percet, majd mehet bele a bab.

A babbal minden a helyére került, főzzük még további 15 percet és kész is :)

Mondanám, hogy kóstolgasd. DE én, (anyád) se kóstolgatta, amíg nem főtt meg a hús rendesen... én ugyan bele nem nyalok.

És akkor jöhet a rántás: Én akkor rántom ha tuti elfogy a hétvégén a leves, mert ha nem ettől és a tejföltől hamarabb meg fog romlani. Ha nem rántod, akkor a babbal egyszerre, mehet bele a petrezselyem és a zellerzöldje is. 

Egy kis lábasban olajat hevítünk, beleteszünk 2 evőkanál lisztet, folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk, majd beletesszük az apróra vágott petrezselymet. Alaposan elkevergetve összepirítjuk, és beleöntjük a lobogó, forró levesbe. Légy óvatos, sisteregni fog, és csapkodhat. 

A legvégén vagy belekeverjük a tejfölt, vagy nem :) mehet az asztalra is és mindenki annyit szed amennyit szeretne! 

A leves alapját innen merítettem:http://www.alliteracio.eoldal.hu/cikkek/receptek/a-legfinomabb-palocleves----recept-reszletes-leirassal--lepesrol-lepesre--sok-fotoval-.html

És turbóztam fel a mi családunk szája ízére :)

 

Tápanyagtartalom, rántás és tejföl nélkül: 100g levesben, feltéve, hogy mindenből annyi került a tányérra amennyi :), nah megközelítőleg: 85 kcal

Fehérje: 5g

Szénhidrát: 4g

Zsír: 6g