Tejmentes Répatortám

Eszter megszületése után tejmentessé kellett válnom.

A legnehezebb dolog az volt, hogy el kellett fogadnom társadalmunk TEJ alapú! Mindenbe teszünk, de szószerint mindenbe. Olyanba is amiről nem is gondolnánk hogy kell bele tej, pl: töpörtyű (bolti), májkrém... Húsleveskocka.

Az hogy szembesültem azzal, hogy innentől kezdve se csoki, se keksz... se joghurt, túró és egyebek... már másodlagos. repatortam.jpg

A nagy kihívás az volt számomra hogy találjak EGY sütit amit gazdaságosan lehet sütni, isteni, finom, fűszeres, és ha kell apának könnyen tovább bolondítható. Így született meg az ÉN répatortám:

 

Hozzávalók:

3 tojás
150 ml étolaj
150g cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
22 dkg liszt
1/2cs sütőpor
5 dkg kókuszreszelék
6 dkg dió reszelve, darálva ki hogy szereti.
3 nagy, vastag,  reszelt répa ( számmániásoknak kb 20-25 dkg, nem számít ha sokkal több sem, mert észre sem veszed, szépen megsül így-is-úgy-is)
3 evőkanál víz

Tovább bolondítható azzal, ha 4 evőkanál narancslében felhőzünk kb 10 dkg mazsolát, és ezt is hozzákeverjük a tésztához! Ekkor a tésztába nem kell víz, hacsak nem érezzük túl száraznak.

A kisült tésztára tehetünk a nemtejérzékenyeknek az alábbi krémből:

30 dkg mascarpone (vagy több :) )
5 dkg porcuki
1 cs bourbon vaníliás cukor

Elkészítése:

A folyékony összetevőket robotgéppel összedolgozzuk (tojás, olaj, cukor), utána tesszük hozzá a lisztes, sütőporos, fahéjas mixet, majd a diót, kókuszt és a répát a legvégén. (és a mazsolát)

Sütés:

200 fokon 40 perc

Ha nincs előmelegítve akkor tovább :)

Ez az adag a normál téglalap alakú tespihez való kb 22x35 cm.